HTML

Kazahsztán

Friss topikok

  • Abdul: Szeva Barátom! Most eljutottam oda, hogy elolvassam irományaid...nos azt kell mondjam, hogy majdn... (2007.09.13. 15:14) Kulináris örömök
  • KnódelTomi: Nagyon szemléletes, jó írások, várom a folytatást, kíváncsi vagyok! Üdv: K.Tamás. (2007.08.29. 11:49) Egy kis kultúra
  • Levente: Nade hol van Borat?! :) (2007.08.29. 09:01) Vasárnapi kirándulás
  • Laci: Én most készülök Kazahsztánba, és ha sikerül a munkát megnyerni, akkor már elôre izgulok... (2007.08.23. 11:18) Első nap
  • szarazpezsgo: Helló Halál, jó a Blog, jöhetnek az új postok! Írhatnál arról is, hogy mit is keresel kinn, mi a ... (2007.08.13. 18:25) Második hét

Linkblog

Kulináris örömök

2007.09.04. 06:43 pbajkay

Elérkezett az a nap amikor egy kicsit bővebben írok a helyi étkezdékben fogyasztott finomságokról. Sajnos az ételekről képpel nem szolgálhatok. De majd a sörökről. :)

Talán amit a leggyakrabban ettem, eszek, mert otthon is kíválóan és gyorsan elkészíthető az a pelmenyi (пельмени). Ezt az oroszoktól rájuk maradt ételt talán a legegyszerűbben úgy lehet leírni, mint a húsos ravioli. Kellemesen fűszerezett (hagyma, bors) darálthúst töltenek tésztába és kifőzik. Tálaláskor egy kis ecettel bolondított tejfölt adnak mellé, de nagyon finom mustáros tejföllel is és tejföllel sajttal is.

A második étel legyen a ennek a nagytestvére a manti (манты). A töltelék ugyan az, sőt hasonlőképpen fogyasztják, csak a formája inkább a derelyéhez hasonlít és jóval nagyobb.

Szinte minden étteremben lehet kapni a saslikot, ezt azt hiszem nem kell leírni, hogy készül. Csinálják marhából, bárányból, sertésből, de még halból is. Valahogy a szárnyasok errefelé nem nagy divatnak örvendenek. Szóval ez mindenhol kapható, bár előfordult, hogy egy kifejezetten saslik étteremben nem kaptam :)) Sütik parázson serpenyőben és grillezik is. Kis paradicsomos szószt adnak mellé, ami enyhén csípős, de kellemes íze van.

A legkülönlegesebb étel számomra a bespermak volt. Ez egy igazi kazah étel. Az eredeti lóhúsból készül, de azt mondják, hogy már sok helyen csinálják marhából is. Amit mi ettünk azt a kazah kolléga csinálta, mikor megvendégelt minket. Bélbe töltött lóhúst egy kis húslében megfőzött, majd ennek a levében párolt hozzá sárgarépát és szeletelt vöröshagymát. Szintén a hús főzőlevében burgonya főt, és a bespermak elmaradhatatlan hozzávalója a laskára vágott kifőtt tészta. Tálaláskor alulra kerül a tészta, ráhalmozzák a zöldségeket és a tetejére a vékony karikára vágott hús kerül. Igazi társasági fogás, mindenki eredetileg egy tálból "cseresznyézett", kézzel ették.

Most jöjjön egy olyan étel, ami otthon a legtöbbeknél kiveri a biztosítékot a plov (плов) vagy ahogy mi hívjuk a rizses hús. Itt egy kellemesen enyhén csípős. A rizs nincs ragacsossá szétfőzve és a hús nem rágós és zsíros, nem mócsingos. És az egész nem csöpög a nálunk jól ismert piros zsírtól.

Most térjünk át a "magyaros" ízekre. Laman (ламан) Egy kellemes gulyásleves, melyben a sárgarépa, burgyonya és a hús mellett, kifőtt szélesmetéltet tálalnak. Amikor hazai ízekre vágyom, akkor ezt eszek. A másik a galubci (голубцы), ami megfelel a mi töltött káposztánknak, de itt csak a káposztalevélbe töltött darálthúst adják. ami még egy kicsit más az az, hogy sárgarépát reszelnek hozzá. És végül, de nem utolsó sorban láttam még pörköltet, amit itt "gulás"-nak (гулаш) neveznek, de ebből még nem ettem. Köretnek spagettit, rizst vagy hajdinát lehet választani mellé.

A kotleti (котлета) egy darab vékonyra kilapított fasírozott, amihez paradicsomos szószt adnak.

Levesek közül a borscs és a scsí az otthon legismertebb.

Tésztaként a leggyakoribb a pirog, amit édesen és sósan egyaránt készítenek és fogyasztanak. Vanilia krémmel, sárgabarackkal, túróval édesen, hússal, burgonyával és tojással sósan. Nekem a tojásos jött be a leginkább. Finom, vékony kelttésztában főtt tojás és újhagyma kicsi sóval és borssal. így be a kemencébe és utána lehet is enni.

Desszernek néha marlenkát eszek, ami annyiban különbözik az otthon kaphatótól, hogy kerek tortaformájú és szerintem egy kicsit finomabb is (nem olyan émelyítően édes). De az ebédet minden nap egy jégkrémmel zárom, ami néha egy Leo jégkrémhez hasonló Eskimo, néha pedig, a régen ömlesztve kapható, tölcséres marozsenoje.

Ami még érdekes, hogy ebéd előtt általában egy kis adag salátát fogyasztanak, és az ebéd végeztével egy teát tejjel vagy citrommal. Egyesek az mondják, hogy az angolok tőlük tanulták a tea tejjel való fogyasztását. De ez talán annyira igaz, mint amennyira az, hogy Attila az Isten ostora kazah volt. :)

Az étkezés után pedig jöjjön az ivás. Vodka minden mennyiségben kapható, kb ezer féle, a néhány 100 forintostól a 10000 forintosig. Borokból inkább a külföldi olasz, spanyol, amerikai borok kaphatók, de a régi szovjet tagköztársaságok közül a grúz borok képviseltetik magukat. Bor már sikerült vennem, de dúgóhúzót azt nem. :)

Sörök kedvelőinek is nagy Kánaán, mert az orosz és kazah sörök nagy választéka mellett azért megtaláljuk a legnagyobb európai márkákat. Én a volt CCCP-s sörökre specializáltam magam. A legnagyobb választékot a Baltika (Балтика) nevű sör mutatja 0-9-ig számozva. A 0 alkoholmentes a többinél nem sikerült a számkódot megfejteni. Ami biztos a 4, 6, 9 barna sört, míg a 3, 5 világos sört jelez. A Baltikának van egy cooler (кулер)  nevű söre is ami igen kellemes a nagy melegben.

 A Nurzsanar (középső, Нуржанар) egy teljesen helyi illetőségű azaz uralszki sör, kicsit nekem talán édes, de azért finom, és nincs benne tartósítószer. A Karagandinszkoje (Карагандинское) az arany sassal a szintén kellemes élményt nyújtott számomra. A piros szín a barna sört, míg a kék a világos sört jelzi. A Sokol (Сокол) itt nem csak egy rádió, hanem egy finom világos sör is.  

És végül egy kép azoknak aki hiányolnák Boratot.

Я Борат! Én lenni Borat.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bajkp.blog.hu/api/trackback/id/tr43156946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hefi.zsuzsi 2007.09.04. 16:23:29

Kellemes gasztrónómiai leírás volt. Túl sokat ne egyél!

Abdul 2007.09.13. 15:14:04

Szeva Barátom!

Most eljutottam oda, hogy elolvassam irományaid...nos azt kell mondjam, hogy majdnem könnyek szöktek a szemembe...hiszen ne feldjük! Ha Kazahsztán nem is ezen részén, ahol most Te vagy, de már én is jártam ott!
Nagyon sok emléket hoztál elő bennem a képekkel és az ételleírásokkal. Ezeket az ételeket kivétel nélkül akkor én is megkostoltam, és hasonló képp vélekedek amiket írtál.
Hát a kumisszal és a subattal hogy állsz??? Azt remélem nem hagyod ki!

A képeken az épületek, események, szobrok, emlékművek, az emberek...hmmm...mintha újra Almaty-ban jártam volna...

A baráti kézfogás meg mint nyeremény jöhet! Az esküvő alapján én szombatra tippeltem :-)

Na..majd még jövök ozt írok...élvezetes dolog :)

További sok szerencsét, és jó munkát :)
süti beállítások módosítása